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Dear Sir/Madam 
 
NATIONAL HEALTH SERVICE SUPERANNUATION SCHEME (SCOTLAND) 
ANNUAL RETURN FOR 2004/2005. 
 
1. In order that the superannuation records of individual members of the scheme can be updated, 
employing authorities are asked to supply information about all staff in pensionable employment for the year 
ending 31 March 2005. Annual Returns should be submitted to the ISU, 7 Tweedside Park, Tweedbank, 
Galashiels, Selkirkshire, TD1 3TE on 4 millimetre DAT tape or in previously agreed formats no later than 
31 May 2005. 
 
Although the situation has greatly improved, SPPA is still experiencing some delay in providing  some 
employers with superannuation and contract numbers. If no superannuation number is available, information 
should be provided in the form of “invalid returns”. 
 
2. Employing authorities must also submit their hard copy Annual Returns no later than 31 May 2005 
and ensure that entries are in superannuation number order. Hard copy “invalid records” should be provided 
in alphabetical order.  
 
3. Data for employees holding multiple contracts should be reported according to the instructions given 
in Superannuation (Health Service) Circular 1996/1. 
 
4. The employee’s pensionable pay reported on the Annual Return is  used in the production of annual 
benefit statements and estimates of benefit entitlement. The benefits quoted will be overstated if the 
pensionable pay reported includes arrears for an earlier financial year. To prevent this, written  confirmation 
of the amount of arrears of pay for the appropriate financial year should be made at the time the arrears are 
paid. If this has not been done for an employee during t he year, the information must be provided with the 
Annual Return.  (Please see note 6. for information about arrears of maximum part-time specialist contracts). 
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5. The service reported must not exceed the calendar period  between the start and stop dates of the 
employment. 
 
6. Employing authorities should note that the employer contributions due on the arrears of earnings for 
the year 2004/05 which will be paid after 1 April 2005 under the recently agreed new Consultant contract 
should be collected at the rate of 14%. In order that appropriate action can be taken by SPPA to ensure that 
the correct earnings and service for each Consultant for the years since the implementation of the contract 
are recorded, the procedure detailed in Annex A attached should be followed. 
 
7. The Annual Return for employees who have not received any pensionable pay during the year should 
have “zeros” inserted for both pay and service. Service cannot accrue if nil pay is reported. 
 
8. The Inland Revenue limit on pensionable pay for entrants to the scheme since 1 June 1989 (the 
“Earnings Cap” for the year 2004/05) is £102,000. 
 
9. The upper limit of Dental Practitioners’ pensionable pay for the year 2004/05 is not yet available. 
Separate notification of this will be given once the figure is known. 
 
10.      As Practitioners quite often have periods of service of Officer status, it may be useful to provide 
common information within this Circular as is made available to Practice Managers and Direction Bodies 
regarding Practitioner status.    
 
Membership of the National Health Service Superannuation  Scheme (NHSSS) Scotland  is open to NHS 
(Medical, Dental and Ophthalmic) Practitioners who are registered with their relevant Local Health Board.  
‘Practitioner’ for this purpose means the following groups of people: 
 

Principal Practitioners – GMS Principal GPs, Section 17 C (PMS) GPs, Principal Dental 
Practitioners, Ophthalmic NHS Practitioners 
Assistant Practitioners – GMS salaried GPs, Section 17 C (PMS) salaried GPs, GP retainers, GPs 
on Flexible Career Scheme, Associate GPs, GPs who are Out of Hours Providers (OOHP) and NHS 
Dental Trainees 
GP Locums – Freelance GP Locums and existing GP scheme members who undertake GP locum 
work 
 

GP Registrars (Previously Trainee Assistant Practitioners) are afforded Officer status in the NHSSS 
(Scotland). 
 
Group Codes on related Agency NSR forms and Annual Returns information require to be recorded 
correctly to differentiate the various types of Practitioner.  The follow ing Group Codes are to be used: 
 

Medical Principal Practitioner                             Group Code                 09 
Dental Principal Practitioner                               Group Code                 10 
Medical Assistant Practitioner/GP Locums        Group Code                 16 
Dental Assistant Practitioner                              Group Code                 17 
 

As all Practitioners are considered ‘whole time’, Service Type 03 is used. 
 
For any further inquiries about Practitioner status, please contact NHSPEN3@scotland.gsi.gov.uk            

 
11. State Scheme earnings should be reported for all scheme members (expressed in whole £s). 
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12. In order to ensure that the correct information is held on the members records, and the  correct 
remuneration is used in the calculation of benefits, Payrolls and GP Practice Managers are asked to review 
their current procedures when recording reduced rates of remuneration and members  ceasing to pay 
contributions after a period of Reduced Rate of Pay as follows: 
 

In most cases of maternity or sick leave, full pay is followed by a period of reduced pay, then possibly 
nil pay, before the member returns to work. 

 
If the members Reduced Sick Rate of pay ends, and they continue to be employed on nil pay, then 
NSR 02 (leaver) should be sent to the Agency with Code 20 as reason for leaving and Item 23 
showing the last day of superannuable employment. 
 
An NSR 01 (starter) form should be completed and sent to the Agency for any period after the  last 
day of employment for which the person receives superannuable remuneration (as should be  
recorded in the leaver form) - for example,  if annual leave takes place after the actual last day of 
working but before the actual date of termination of the contract, this is treated for superannuation 
purposes as part of reckonable service and contributions should be collected. 

 
Where an employee contributes on reduced remuneration during sick leave, the employer’s 
contributions should be paid as if there was no reduction. (It is the unreduced remuneration on which 
the employer’s contributions are paid that requires to be taken into consideration when assessing the 
best remuneration during the past three years). 

 
13. Employing Authority Resource Accounts - (Disclosure of Salary & Pension Information at 31 
March 2005) 
 
To assist employers meet their requirements in relation to salary and pension disclosure for senior staff in 
their accounts, SPPA will, on request, provide details of an individual’s service in the scheme. That 
information will however normally be restricted to the service at  31 March 2004. That is the latest date to 
which our records are updated as the Annual Returns for the year 2004/05 have not yet been provided by 
employers.   
 
When requesting such information, it is essential that employers provide written confirmation that they have 
received the specific consent from each individual in respect of whom they are seeking these service details.  
In the absence of such written confirmation, the Agency will not release  such details to employers. 
 
Please note that if any member of senior staff to whom these provisions apply has Medical or Dental 
Practitioner service, then the request for information regarding service will require to be made directl y to 
NHS Team 3 at NHSPEN3@scotland.gsi.gov.uk  
 
To minimise the number of requests for information, employers are asked not to request  service data for 
full-time employees if comparable information was provided last year.  If an individual has continued to work 
on a full-time basis since then,  the individual’s service will have  increased by 1 year. If service information 
was provided last year and the individual’s working pattern has changed , or the individual joined the scheme 
between 1 April 2004 and 31 March 2005, SPPA  will only be in a position to provide the relevant 
pensionable service information on request after the work relating to the submission of Annual Returns has 
been completed and this will be some months ahead.  Up-to-date salary information is, of course, held by 
employers. 
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Last year, SPPA used a Ready Reckoner which was developed by the Cabinet Office to calculate and produce 
the information required by employers for inclusion in their accounts. This year, SPPA will not carry out 
these calculations but it has been decided to provide a copy of the Ready Reckoner, with instructions for its 
use, to employers to enable them to make their own calculations. When this is available, it will be issued to 
each employing authority. 
 
 
Please see Annex B for instructions on completion of Annual Return information. 
 
Any enquiries about these instructions should be referred to the Agency on 01896 893100 or alternatively by 
emailing the appropriate team detailed in Annex C attached.  
 
Yours faithfully 
 
 

 
 
 
George Stenhouse 
Acting Director of Operations 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


