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SPPA SCOTTISH PUBLIC PENSIONS AGENCY

The Chief Executives, Fife Council and Dumfries & Galloway Council
Clerks to the Joint Boards
Firemasters

7 Tweedside Park
Tweedbank
Galashiels TD1 3TE

Telephone: 01896 893223
Fax: 01896 893230
Jim.preston@scotland.gsi.gov.uk

Our ref: AZN/1

 25 November 2004

Dear Sir or Madam

SCOTTISH FIRE SERVICE CIRCULAR No 12/2004

NEW PENSION ARRANGEMENTS FOR FIREFIGHTERS

Scottish Fire Service Circular 6/2004 outlined details of two consultation documents:

• Government Proposals for a New Firefighters Pension Scheme

• Proposals for Amendments to the Firefighters Pension Scheme

Included with this circular was a Question and Answering Briefing which aimed to deal with some of
the questions expected to arise.  A number of additional questions have been raised since this circular
was issued by members of existing Firefighters Pension Scheme who are concerned about the impact
of the proposals on their own entitlements.  A further Q&A Briefing has now been prepared to deal
with these questions.

Briefing Note 2 is attached to this circular.  It will be available on the SPPA website and while
it will help administrators deal with questions, it should be brought to the attention of all
firefighters and to Fire and Local Authority staff who are responsible for the administration of
the FPS and to the attention of Fire Brigade Medical Officers.

Yours faithfully

Jim Preston
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Briefing Note 2

1. I joined the Service in 1985 which means that in April 2013 I will have 28 years' service
but I will not be 50 until October 2014; will I have to work until I am 55 in October
2019 before I can draw my pension and retire?

You will be able to retire any time after you attain age 50 in 2014 and before age 55 because you will
have more than 25 years' service. However you will only be able to draw your pension in respect of
service for the 21 years up to April 2006, the balance of your pension will come into payment when
you are 55.
If you were to die before age 55, your widow(er) would be entitled to benefits based on the full
pension entitlement.
In considering responses to the consultation after 14 January 2005, Ministers will wish to consider
whether a person should be able to take the second part of the pension at the same time as the first
part with an actuarial reduction. The reduction in the amount of the pension would reflect the fact
that it is being paid early, but it would be cost neutral to the pension scheme.

2. If I retire before I am 55 and my pension is paid in two parts: for service up to 2006 and
for service after 2006, when will I be able to take my commuted lump sum? If it is not
paid until I am 55, I will be disadvantaged as its value decreases after age 52.

The commuted lump sum will be paid in two instalments as each part of the pension comes into
payment.
It should be noted that under the terms of the Firefighters' Pension Scheme (FPS), commutation
reflects not only the value of the pension at the time the pension comes into payment, but the factors
reflect age and gender. Furthermore, the factors can be varied at any time, for example to reflect
changes in life expectancy, and there is no guarantee that the current factors will not be varied before
2013.

3. Why cannot I take the two parts of my pension when the first part is due
to come into payment?

It is proposed that the minimum pension age for members of the FPS should be increased in April 2006
from 50 to 55. Ministers have agreed that there should be a transitional period between 2006 and April
2013 during which those who will be aged 50 or older and retire with more than 25 years' service will
be exempt from the change. One of the reasons for making the change is to reduce the cost of pensions
and this will enable the contribution rate of 11% currently paid by firefighters to be maintained rather
than increased.

In considering responses to the consultation after 14 January 2005, Ministers will wish to consider
whether a person should be able to take the second part of the pension at the same time as the first part
with an actuarial reduction. The reduction in the amount of the pension would reflect the fact that it is
being paid early, but it would be cost neutral to the pension scheme.
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4. Why are these changes necessary since I joined the service with the expectation that I
would be able to retire with a full pension at age 50?

The Government is changing the regime for all public service pension schemes. There are a number of
reasons for this, including demographic and other changes which are resulting in an increase in the
numbers of pensioners in proportion to active workers, with the consequent need for the working lives
of people to be extended.

The proposals to amend the current FPS will help the Fire and Rescue Service ensure that the existing
scheme can still be financed during the transition to the greater changes included in the proposals for a
new pension scheme.

5. When I joined the Service, I transferred into the FPS the value of my pension from my
previous employment because I thought it would enable me to retire with a full pension
soon after my 50th birthday; it will be unfair if I now have to work until I am 55. I would
have had better value from my previous pension scheme if I had left it untouched and it
had been paid as deferred pension at age 60 or 65.

Provided that you transferred the value of your previous pension into the FPS before April 2006 it will
form part of your service at that date. This means that when the first part of your pension comes into
payment you will have the benefit of the increased value of your pension. You will still be able to retire
after you have accrued full pension benefits provided you are aged 50 years or over. The second part of
your pension will be paid at age 55.

6. I believe that as a result of the changes I will have to work for more than 30 years before I
can draw my full pension at age 55; would I be better advised to opt out of the FPS and to
rejoin at a later stage and so ensure that I only pay contributions for 30 years?

The answers to the previous questions should reassure you but if you still think that it might benefit
you to opt out this would be a matter for you to decide on the basis of independent advice. You should
be aware that if you were to opt out now you would need to rejoin before April 2006 when the FPS will
be closed to new members. However under Rule G3 of the FPS a person who has elected not to pay
employee contributions and thereby leave the scheme cannot rejoin the scheme after their 45~h

birthday, and also to rejoin the fire and rescue authority has the discretion to seek confirmation of the
applicant's good health. If you are not allowed to rejoin the FPS, any pension to which you may be
entitled would be paid as a deferred pension at age 60.
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7. Do I have to retire and take my pension after April 2013 when I have completed 30 years' 
service or may I continue until I am aged 55 or more? Alternatively, as I will not have 
completed 30 years' service at age 55 may I continue in service and choose when I retire?

You will not have to retire as we are intending to abolish the compulsory retirement age, which is
currently age 55 for most firefighters, but it is likely that you will have to satisfy the fire and rescue
authority that you are fit to continue in your role.

However we have no current plans to increase the pension benefits to reflect additional years or
alternatively to reduce the contribution rate once a person is entitled to the maximum years of
pensionable service that can be taken into account when calculating benefits. Ministers may wish to
consider these possibilities when taking their final decisions on the matters outlined in "Proposals for
amendments to the Firefighters' Pension Scheme" but will need to have regard to the cost impact on the
scheme: it was made clear in the consultation that if the proposed changes were made the savings
delivered would enable the current employee pension contribution rate of 11% to be held for the time
being. In addition it should be noted that payment of contributions ensures you're your pension benefits
reflect earnings growth and the potential to get higher death in service lump sums.

8. 1 shall be 50 with more than 25 years' service before April 2013, but will not have
completed 30 years for full pension benefits until after that date, will I have to wait until I
am 55 before I can take my full pension?

Although the consultation document implies that you will have to wait until you are 55 to draw your
full pension, it is not the intention that scheme members who are aged 50 with 25 or more years' service
in April 2013 should be adversely affected if they choose to continue working. Whenever you retire
after April 2013 you will be able to take all the pension benefits you have accrued and will not have to
wait until you are 55 for any part of them.

9. I shall be aged 50 with 30 years service before April 2013 but may not wish to retire, will I
have to go on working until I am 55 before I can take my pension?

No. As you will be aged 50 with more than 25 years' service you will be able to take your full pension
when you retire, even if that is before you are 55.

10. The consultation documents refer to the fact that separate proposals for injury benefits
are being formulated, is there any indication as to what these will be?
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The existing arrangements have to change because Inland Revenue rules do not allow death and injury
benefits which are not part of the pension scheme to be included in the scheme rules.

Proposals which are expected to be available for consultation early in the New Year, will also include
injury benefit arrangements along the lines of those currently in the FPS which reflect loss of earnings
capacity linked to length of service, but with some changes to ensure that compensation is more
proportionate between the different categories than at present. Any improvements in the benefits, for
example extending the spouses' injury benefits to unmarried partners, would need to be offset by other
savings and therefore to be cost neutral.

11. I am a retained firefighter who is a member of a personal pension plan arranged by my
fire and rescue authority, will I be able to transfer the value of this pension into the new
pension scheme?

The arrangements agreed by fire and rescue authorities are non-statutory and ODPM was not a party to
setting them up. It will be for authorities and firefighters who are members of such schemes to discuss
with the providers how these arrangements might be managed after April 2006 when the new pension
scheme is established. It might be that such pension arrangements should continue to be provided as
stakeholder pensions or as free standing AVCs (additional voluntary contributions).

12. I am a retained firefighter, will I be able to purchase increased benefits and improve my
pension?

We expect that the new pension scheme will provide for the purchase of additional benefits in the same
way as the FPS does. We shall also consider whether additional, or alternative, arrangements will need
to be offered either through stakeholder or other money purchase arrangements.


